Moottoritie on meidän!

Moottoritie on meidän! -tapahtuma järjestettiin Haminan ohikulkutietyömaalla sunnuntaina 18.5.2014. Tapahtuman organisoi esitystaiteen kollektiivi Toisissa tiloissa yhteistyössä Haminan kaupungin ja Liikenneviraston kanssa.

digis_jaakko_r

Kuva: Jaakko Ruuska

 

L:Proj09TL100035_Vt7_Hamina_RS5. Suunnittelu10_Tie1_Kartat

Moottoritie on meidän! -tapahtumassa yhdistyvät urheilujuhlan tuntu ja paikkasidonnainen osallistava esitystaide. Tapahtuman aluksi 100-150 ennakkoilmoittautuneet osallistujat kuljetetaan Haminan keskustasta moottoritielle. Osallistujat koulutetaan auton ja ihmisen yhdistäviksi autohenkilöiksi. Koulutusta seuraa juoksu moottoritiellä, jossa havainnollistetaan ilmiönä moottoritien liikenne, kuitenkin niin, että autojen tilalla ovat ihmiset. Syntyy ympäristötaideteos, hetken monumentti, jossa juoksevat ihmiset muodostavat liikennevirran.

Tapahtuman lopuksi juoksuun osallistuneet ikuistavat kädenjälkensä moottoritien kupeessa olevaan kallioleikkaukseen punamultamaalilla. Tavoitteena on valmistaa yhdessä pysyväisteos, joka tulee toimimaan moottoritien varressa yhtenä Haminan maamerkkinä. Teoksen suunnittelee performanssitaiteilija Irma Optimisti.

Havainnekuva kallioteoksesta (kuvamanipulaatio)

Havainnekuva kallioteoksesta (kuvamanipulaatio)

 

Haminan kaupungin tervehdys

 

Osallistuminen

Osallistuminen vaatii hiukan leikkimieltä sekä sen verran kuntoa, että jaksaa kevyesti hölkkäillä n. 200 metriä – siinä kaikki! Juoksumatkana on myös 400 metriä. Osallistuminen on maksuton ja siihen sisältyy linja-autokuljetukset Haminan keskustasta moottoritielle ja takaisin.

 

Hurmaava Hamina

Tapahtumassa esitellään Haminan ja sen lähialuiden toimijoiden toimintaa. Myös jos olette kiinnostuneita esittelemään seuranne, yhdistyksenne, yrityksenne tai muun yhteisön toimintaa tapahtumassa, niin ottakaa piakkoin yhteyttä. Tapahtuma-alueelle perustetaan eräänlainen tori, jossa paikalliset toimijat esittelevät toimintaansa. Tapahtuma on jo saanut valtakunnallista huomiota, ja sitä tulee varmasti lisää. Saattaa olla että saamme paikalle myös ulkomaalaisia uutisryhmiä. Joten paikka on mitä mainioin toiminnan esittelyyn!

Yleisötapahtuma

Muutkin kuin juoksijat ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa. Tapahtuman aikana moottoritiellä on auki kahvila ja ruokakojuja. Tapahtuma tarjoaa myös hienon tilaisuuden tutustua rauhassa moottoritietyömaahan. Ennen syksyn avajaisiahan tämä on mahdotonta. Moottoritien juoksu tallennetaan ja siitä valmistetaan videoteos, joka tullaan esittämään Haminassa vuoden 2014 syyskuussa Valojen yö -tapahtumassa.

Taiteellinen työryhmä

Lauri Kontula (tuotaja, ohjaaja) Ohjaajat: Outi Condit, Antti Halonen, Timo Jokitalo, Kaisa-Liisa Logrén, Eeva Kemppi, Minja Mertanen, Anu Nirkko, Irma Optimisti (kollektiivisen kallioteoksen valmistamisen ohjaus), Riikka Takala, Paula Tella, Veera Turunen, Ville Vainio (elokuva) ja Johannes Vartola (äänet).

Tapahtuma netissä ja sosiaalisessa mediassa
– Tapahtuman kotisivut: www.toisissatiloissa.net/moottoritie
– Tapahtuman facebooksivut: https://www.facebook.com/events/598349296902064 (tapahtumaa saa vapaasti jakaa ja kutsua ystäviä mukaan!)
– Kymen Sanomien juttu 4.3. http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/03/04/Millaista+olisi+olla+hetki+henkilöautona/2014317021350/4
– Ylen kulttuuritoimituksen juttu 2.4. http://yle.fi/uutiset/haminan_moottoritiella_hurjastelee_pian_ihmisautoja/7168894
– Kuuden minuutin haastattelu Yle Kymenlaakso: http://areena.yle.fi/radio/2234481

Pressisivut: Moottoritie on meidän!

Teaser