Ryhmästä

Helsinkiläinen, paikallisesti sekä kansainvälisesti toimiva esitystaiteen kollektiivi Toisissa tiloissa on toiminut vuodesta 2004 lähtien. Alussa kollektiivi toimi Nälkäteatterin piirissä ja sen koollekutsujana toimi esitystaiteilija, filosofi ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto. Kirkkopellon taiteellinen tutkimustyö käy edelleen läheistä vuoropuhelua ryhmän toiminnan kanssa. Ryhmä on toimintahistoriansa aikana noussut yhdeksi Suomen merkittävimmistä ja kansainvälisimmistä esitystaiteen ryhmistä. Kollektiivi on 14-vuotisen historiansa aikana kehittänyt ainutlaatuisen esitysestetiikan sekä työskentelymetodit. Toiminnan ytimenä ovat kollektiiviset ruumiilliset harjoitteet, joiden avulla päästään kosketuksiin ihmisille vieraiden olemismuotojen kanssa, eli vierailemaan ”toisissa tiloissa”. Taustalla on näkemys, jonka mukaan kosketus vieraiden kokemusmaailmojen kanssa muuttaa meitä ja toimintaamme kokonaisvaltaisesti. Se kasvattaa meitä ymmärrykseen ja vastuuseen oliolajien tasa-arvosta ja keskinäisestä riippuvuudesta ja avaa evolutiivisen perspektiivin tulevaisuuteen.

Ryhmä keksii ja kehittää harjoitteita, demonstroi niitä julkisissa tiloissa ja tapahtumissa, opettaa niitä ihmisille työpajoissa ja valmistaa niiden pohjalta teemallisia esityskokonaisuuksia (kuten Aniara 2006, Odradek-muunnelmia 2007, Golem-muunnelmia 2011 – kaikki ensiesitettyjä Kiasma-teatterissa). Ryhmän uudemmat tuotannot Porosafarista (/teatteri.nyt –festivaali, 2009) lähtien ovat vieneet ryhmän toimintaa kohti yleisön kanssa yhdessä rakennettuja kokemuksellisia ja osallistavia esityksiä. Erilaiset taidefestivaalit ja kaupunkikulttuurin tapahtumat ovat muodostuneet esityksille hyviksi esitysfoorumeiksi. Kollektiivin uusimpia ensi-iltoja ovat Parkkitalo (URB-festivaali, 2013), Moottoritie on meidän! (Hamina, 2014), Susisafari (Kampnagel, Hampuri, 2014) Humanoidihypoteesi (Helsingin Yliopiston Kaisa-kirjasto, 2015), Panpsyykkinen parlamentti (Mad House Helsinki -festivaali, 2015), Talvivaellus (Anti-festivaali, 2016), Maan Ulkopuolinen Taide. Humanoidihypoteesi 2 (Kiasma -teatteri, 2016) ja Avalokiteshvara Superclusters (Arabianranta, 2017).

Toisissa tiloissa – kollektiiville on tunnusomaista suuri koko, eri taiteenalojen yhteistyö sekä toiminnan demokraattisuus. Kollektiivin n. 30 jäsentä koostuvat taiteen eri alojen ammattilaisista.

2017 Avalokiteshvara Superclusters (Oma tuotanto, jättömaa, Arabianranta)
2014 Susisafari (Ensi-ilta, Nord Wind -festivaali, Kampnagel, Hampuri, Saksa)
2013 Olives and Stones (Kantaesitys osana Venetsian biennaalin Suomen näyttelykokonaisuutta)
2011 Porosafari(Vuoden 2011 ympäristötaideteos, Ympäristötaiteen säätiö)
2008 Nuoren Voiman tunnustuspalkinto ansioituneesta työstä esitystaiteen edistämiseksi.

Facebook

Toisissa tiloissa -kollektiivin toimintaa tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Helsingin kaupunki.

taike_vaaka_v2