AVALOKITESHVARA SUPERCLUSTERS

Kuva Paula Tella

AVALOKITESHVARA SUPERCLUSTERS

Toisissa tiloissa -ryhmän osallistava ulkoilmateos Avalokiteshvara Superclusters muodostuu moniosaisesta kollektiivisesta myötätuntoharjoituksesta, jonka päämääränä on kokemus kaikkien olentojen samanarvoisuudesta. Esityksessä yhdistyvät ”Avalokiteshvara”, buddhalainen myötätunnon ruumiillistuma, sekä ”superklusterit” eli maailmankaikkeuden suurimmat tunnetut rakenteet. Esitys tapahtuu kaupungin liepeillä, jättömailla, paikoissa, joissa luonnollinen ja keinotekoinen todellisuus kohtaavat satunnaisilla ja hallitsemattomilla tavoilla.

Esityksen nimi juontuu buddhalaisesta tarustosta. Tarinan mukaan Avalokiteshvara oli muinainen buddhakokelas, joka yritti yksinään vastata koko universumiin kohdistuvan myötätunnon haasteeseen. Avalokiteshvaran myötätunto kaikkia olentoja kohtaan oli lopulta niin ääretön, että se repi hänet kappaleiksi. Kun muut Buddhat riensivät apuun ja kokosivat hajaantuneen ruumiin, oli tuloksena monipäinen, -raajainen ja -silmäinen Buddha, kosmisen myötätunnon ruumiillistuma. Avalokiteshvaran tarinaa mukaillen Avalokiteshvara Superclusters -esityksen osanottajat muodostavat yhdessä loputtomasti muotoaan muuttavan kosmisen rakenteen, johon ovat liittyneet kaikki universumin olennot.

Superklusterit ovat maailmankaikkeuden suurimpia rakenteita, galaksien muodostamia joukkoja, joita pitävät koossa ja lakkaamatta muovaavat toisaalta painovoima ja toisaalta universumin laajeneminen ja pimeä energia. Oma superklusterimme on nimeltään Laniakea, mikä tulee havaijinkielestä ja tarkoittaa valtavaa taivasta. Avalokiteshvara Superclusters -esityksessä pyrimme laajentamaan myötätunnon piiriämme kattamaan koko meille näkyvän maailmankaikkeuden ja sen kaikki olennot.

MYÖTÄTUNTO

Avalokiteshvara Superclusters -esityksessä lähestytään maailmatonta tilaa, jossa vallitsee pakolaisuus, hajaannus ja tungos. Tässä tilanteessa olioilla ei ole muuta kotia kuin toinen toisensa. Nämä levottomat, paikattomat ruumiit voivat elää yhdessä vain keskinäisen myötätunnon ansiosta.

Myötätunto ei ole pelkkä tunne, vaan kokonaisvaltainen, meitä kaikkia koskeva asenteen ja asennon muutos, joka ulottuu ihmisen tuolle puolen. Jotta myötätunto voisi ulottua edes kaikkiin ihmisiin, on sen ulotuttava rajatta kaikkiin olentoihin. Muutoin raja kulkee väistämättä ihmiskunnan sisällä, niiden välillä jotka ovat enemmän ihmisiä ja niiden, jotka ovat vähemmän. Pyrkimys myötätuntoon ei-inhimillisinä pidettyjä olentoja kohtaan, kosminen myötätunto, on meitä kaikkia koskettava haaste, johon vastaaminen vaatii harjoittelua!

KIRJOITUKSIA JA ARVIOITA

Maria Säkö: Toisissa tiloissa -ryhmän uutuus tarjoaa kosmista myötätuntoa jättömaalla – Avalokiteshvara Superclusters tapahtuu yhdessä yleisön kanssa, Helsingin Sanomat 26.7.2017.

Meri Liukkonen: Pukukoodina mökkivaatteet: osallistava ulkoilmateos tähtää kosmiseen myötätuntoon, Kulttuurikuuri -blogi 25.7.2017.

Tuomas Rantanen: Esitystaiteen tilahäiriköt, Voima 18.9.2017.

Tuomas Rantanen: “Kaikki maailman koivut, yhtykää!”, Voima 19.10.2017.

VOIT KOKEA AVALOKITESHVARAN MYÖS TYÖPAJANA!

Avalokiteshvaran työpajaversion kautta olemme harjoittaneet myötätuntoa ja kosmisia mittasuhteita Chiaravallessa (Italia), Helsingin työväenopiston Metsäfestivaalilla, sekä Baltic Circle -festivaalilla. Lisätiedot ja työpajan tilaaminen: info@toisissatiloissa.net

Avalokiteshvara Superclusters pyritään järjestämään pääsyliputtomana. Pääsylippujen sijaan osallistujat lunastavat palan planeettaa suojeltavaksi. Vuoden 2017 esityksiin osallistuneet suojelivat yhteensä 2780 neliömetrillistä metsää. Katso alue, joka esityksellä suojeltiin, sekä paljon muuta teoksesta.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=q1RhMbicEAAhttps://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=KZk5uFZpO4k
Kuva Jaakko RuuskaKuva Jaakko RuuskaKuva Jaakko Ruuska

AVALOKITESHVARA SUPERCLUSTERS TYÖRYHMÄ

Eija Ranta, Esa Kirkkopelto, Kati Korosuo, Minja Mertanen, Outi Condit, Sanni Priha, Paula Tella ja Timo Jokitalo.    

Tuotanto: Jaakko Ruuska

THE PRACTICE OF AVALOKITESHVARA – SILTOJA ILMAN RANTOJA TAITEELLINEN TYÖRYHMÄ

Outi Condit, Kati Korosuo, Minja Mertanen ja Paula Tella. Lisäksi teoksen valmistamiseen osallistui Esa Kirkkopelto.

The Practice of Avalokiteshvara – Siltoja ilman rantoja tuotti työryhmä sekä Baltic Circle -festivaali.

ESITETTY

Avalokiteshvara Superclusters kantaesitys 22.7.2017 ja muut esitykset 23.7., 29.7., 30.7. ja 12.8.2017 Arabianrannan jättömailla, Helsingissä.

Esitysdemonstraatio The Practice of Avalokiteshvara – siltoja ilman rantoja toteutettiin osana Baltic Circle -festivaalia 14.11.2015 Arbiksella, Helsingissä. Demoa edelsivät avoimet aamuharjoitukset 11.-12.11.2015 Esitystaiteen Keskuksella.

Osallistava aktio Avalokiteshvara in Action Pikseliähky -festivaalilla Helsingissä 24.9.2016.

Esitysdemonstraatio Avalokiteshvara – A tree is looking at a human BodyWord -festivaalilla Pietarissa 12.5.2017.

Esitysdemonstraatio Pikkujuhannus Toisissa Tiloissa Pyheen torilla Mietoisissa 16.6.2017.

Avalokiteshvara Superclustersiin pohjautuvat työpajat 18.-22.9.2017 Chiaravallessa Italiassa, sekä 1.12.2017 Metsäfestivaalilla Helsingin työväenopiston Opistotalolla.

Violetti Logo Jpg

Avalokiteshvara Superclusters on Toisissa tiloissa -kollektiivin oma tuotanto. Esitystä tuki Koneen Säätiö. Esitystä myös valmisteltiin Koneen Säätiön Saaren kartanon residenssissä, sekä esitystä harjoiteltiin ESKUS Esitystaiteen Keskuksen kesäresidenssissä.

Kuva Paula TellaKuva Paula TellaKuva Paula Tella