IHMISEN JÄLKEINEN TEATTERI

Kuva Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

IHMISEN JÄLKEINEN TEATTERI

Ihmisen jälkeinen teatteri on LUST ry:n ja Toisissa tiloissa -esitystaiteen kollektiivin vuoden 2019 kuluessa toteutettava yhteistyöhanke. Hankkeen vetäjänä toimii Toisissa tiloissa -kollektiivin perustajajäsen, esitystaiteilija ja filosofi Esa Kirkkopelto.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää ideaa ei-inhimillisestä näyttelemisestä: miten se on mahdollista, mitä se vaatii esiintyjältä ja millaista teatteria se tuottaa? Hankkeen aihe ja toteuttamistapa vastaavat ajankohtaisia esittäviä taiteita kohtaavia eettisiä ja ekologisia haasteita. Se perustuu näkemykseen, jonka mukaan esittävien taiteiden tulisi kehittyä vähemmän ihmiskeskeiseen suuntaan ja toteutua tulevaisuudessa erilaisten ruumiiden, ilmiöiden ja olioiden välisenä toimintana. Ennen kuin ei-inhimillinen teatteri on mahdollista, on ratkaistava joukko perustavanlaatuisia ongelmia. Vastaan tulevat muun muassa ihmisruumiin fyysiset rajoitukset sekä inhimillinen taipumus nähdä myös muut oliot inhimillisinä. Siksi ei-inhimillinen näytteleminen vaatii paitsi uudenlaisia ruumiintekniikoita myös uudenlaista ruumiillista ajattelua ja dramaturgiaa. Hankkeessa on kysymys tällaisten keinojen keksimisestä, kehittämisestä ja julkituomisesta.

Hanke alkoi kahdella esittävien taiteiden ammattilaisille, näyttelijöille, tanssijoille ja esitystaiteilijoille suunnatulla työpajalla 25.-30.3. ja 24.-28.6.2019. Ensimmäisen työpajan osanottajien joukosta valikoitui 8 esiintyjän ryhmä, jotka vievät hankkeen loppuun yhdessä vetäjänsä kanssa. Hankkeen jatko koostui marraskuussa 2019 järjestetystä työpajasta, joka kokosi harjoittelun tulokset yhteen. Työpajan päätteeksi nähtiin Studies in Non-Human Acting -esitys 15. ja 16.11.2019 Kiasma-teatterissa.

TULOSSA

Tulossa uutta vuonna 2020. Pysy kuulolla!

KIRJOITUKSIA JA ARVIOITA

T-efekti: Vauva haastoi esiintyjiä ihmisen jälkeisen teatterin esityksessä, kirjoittajina Elina Aholainen, Sanni Martiskainen, Maura Minerva ja Sofia Valtanen 18.11.2019.

Seiskan poikien 28.11.2019 julkaisemassa Baltic Circle 2019 -kritiikissä myös Studies in Non-Human Acting -esityksestä.

Ep
Kulturfonden Leikattu
Lust Rgb Blå 960px 150x70
Kiasma Teatteri Tunnus RBG 300x169

Ihmisen jälkeinen teatteri toteutetaan Toisissa tiloissa -kollektiivin ja Lust ry:n yhteistyönä. Esityksen valmistamista tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden ja Kiasma-teatteri.

TYÖRYHMÄ

Studies in Non-Human Acting työryhmä: Jenni-Elina von Bagh, Laura Halonen, Leila Kourkia, Veli Lehtovaara, Leena Nordberg, Piia Peltola, Rasmus Slätis, Jenni Urpilainen.
Fasilitaattori: Esa Kirkkopelto.

MENNEET TAPAHTUMAT

15. & 16.11.2019 Studies in Non-Human Acting esitykset. Kiasma-teatteri, Helsinki.16.11.2019 Panel on Non-Human Performance keskustelutilaisuus. Kiasman seminaaritila, Helsinki.25.-30.3.2019 Workshop on Non-Human Acting. Ilmaisuvertas, Helsinki.24.-28.6.2019 Workshop on Non-Human Acting, 2nd Edition. Esitystaiteen Keskus, Helsinki.
Kuva Kansallisgalleria / Pirje MykkänenKuva Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Previous
Next