PARKKITALO

Kuva Simo Valjakka

Parkkitalo on esitys, joka tapahtuu nimensä mukaisesti autoille varatussa maanalaisessa tilassa aivan kaupungin keskustassa. Välitila johon normaalisti tullaan vain sieltä poistumista varten muuttuu yhteisen tutkimusmatkan kohteeksi. Pysäköintitalo on tila käyttäjiensä autoille, ei heille itselleen. Mitä tapahtuu, jos autot korvataan henkilöillä? Mitä jos kiire ulos tilasta korvataan tilassa tapahtuvalla rauhallisella viipyilyllä? Mitä itsestämme tulee silloin esiin ja kuinka muuttuu suhteemme toinen toisiimme?

Toisissa tiloissa -ryhmän esitysten aiheena on kollektiivinen muodonmuutos. Tällä kertaa muodonmuutoksen aiheena ovat henkilöautot. Sen sijaan että etukäteen ihailisimme tai vihaisimme noita maailmamme kansoittavia otuksia, lähdemme liikkeelle tosiasioiden tunnustamisesta: nykyihminen on autoileva olento. Parkkitalon tarkoitus on saada tuo olento – autohenkilö – esiin sen omin ehdoin ja kertomaan meille viisaus jota se kuljettaa mukanaan.

ESITYS KOOSTUU SEURAAVISTA VAIHEISTA:

Autokoulu: kokoontuminen, perehdytys autohenkilötekniikoihin

Pysäköinti: siirtyminen parkkitaloon ja autohenkilöksi muuttuminen

Odotus: parkkitalon tarkastelu auton näkökulmasta

Ajanviete: muunnelmia autohenkilönä olemisesta

Autonäyttely: paluu ihmiseksi

Esityksen aikana yleisö kävelee, seisoo tai istuu yhdessä saamiensa yksinkertaisten ohjeiden mukaisesti. Esitys soveltuu kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Esitykseen ei sisälly pakokaasua, kovaäänisiä efektejä eikä häikäiseviä valoja.

KIRJOITUKSIA JA ARVIOITA

Mirjam Tahkokorpi: Haminan moottoritiellä hurjastelee pian ihmisautoja, Yle 2.4.2014.

Teos esitettiin myös Haminan moottoritien ohikulkutietyömaalla 18.5.2014 versiona Moottoritie on meidän! Toisissa tiloissa organisoi tapahtuman yhteistyössä Haminan kaupungin ja Liikenneviraston kanssa. Pätkä moottoritietä vallattiin yhteisölliseen juoksutapahtumaan. Tapahtumassa toteutettiin osallistujien kanssa myös yhteinen punamultamaalaus  kallioleikkaukseen. Maalauksesta on osia yhä näkyvillä.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=l6vRenDxG9Ahttps://www.youtube.com/watch?v=NfKsTtbhIfA
Kuva Simo ValjakkaKuva Simo ValjakkaKuva Simo Valjakka

PARKKITALO TYÖRYHMÄ

Suunnittelu & toteutus / Planning & creation: Toisissa tiloissa / Other Spaces

Esiintyjät / Performers: Antti Halonen, Eeva Kemppi, Esa Kirkkopelto, Lauri Kontula, Arttu Kurttila, Anton Krylov, Pyry Kääriä, Minja Mertanen, Jaana Taskinen ja Paula Tella

Valosuunnittelu / Light design: Janne Björklöf

Äänisuunnittelu / Sound design: Johannes Vartola

Videokuvaus / Videographer: Jaakko Ruuska

Videoeditointi / Video editing: Sanni Priha

Tuottaja / Producer: Lauri Kontula

Tuotantokoordinaattori / Produduction Coordinator: Arttu Kurttila

MOOTTORITIE ON MEIDÄN! -TYÖRYHMÄ

Lauri Kontula (tuottaja, ohjaaja) Ohjaajat: Outi Condit, Antti Halonen, Timo Jokitalo, Kaisa-Liisa Logrén, Eeva Kemppi, Minja Mertanen, Anu Nirkko, Irma Optimisti (kollektiivisen kallioteoksen valmistamisen ohjaus), Riikka Takala, Paula Tella, Veera Turunen, Ville Vainio (elokuva) ja Johannes Vartola (äänet).

ESITETTY

Parkkitalo kantaesitettiin 2.8.2013, muut esitykset 3.8. ja 4.8.2013, kaikki osana URB-festivaalia.

Moottoritie on meidän! toteutettiin 18.5.2014 Haminan moottoritien ohikulkutietyömaalla.

Moottoritie on meidän! -videoteos 19.9.2015 Valojen Yö -tapahtumassa, Haminassa.

Moottoritie on meidän! -videoteos Haminan ohikulkutien avajaisissa 10.11.2014.

Auto-Ihminen -performanssi ja kaksi Moottoritie on meidän! -videotaideteosta 3.12.2015 Mutkat suoriksi -näyttelyn avajaisissa Merikeskus Vellamossa, Kotkassa.

Violetti Logo Jpg
Kiasma Teatteri Tunnus RBG 300x169
Ep

Parkkitalo esitystä tukivat Koneen Säätiö ja Kiasma-teatteri. Esitys toteutettiin yhteistyössä URB-festivaalin ja Q-Parkin kanssa.

Moottoritie on meidän! -tapahtumaa tuki Suomen Kulttuurirahasto. Toisissa tiloissa organisoi tapahtuman yhteistyössä Haminan kaupungin ja Liikenneviraston kanssa. 

Kuva Mitro HärkönenKuva Mitro Härkönen