POROSAFARI

VUODEN 2011 YMPÄRISTÖTAIDETEOKSENA PALKITTU POROSAFARI ON KOLMIVAIHEINEN ESITYSTAIDETAPAHTUMA, YMPÄRISTÖTAIDETEOS SEKÄ KOLLEKTIIVINEN VAELLUS.

Porosafarin osanottajat muodostavat monikymmenpäisen “tokan”, joka liikkuu yhdessä, porojen vaelluskäyttäytymistä vastaavalla tavalla ja täydessä hiljaisuudessa. Järjestävä ryhmä valvoo vaellusta “porokoirina” ja pitää huolta osallistujien tarpeista ja heidän turvallisuudestaan. Vaellusta edeltää Porokoulutus, jossa osallistujille kerrotaan poroista, niiden elintavoista sekä suhteesta ihmiseen. Vaelluksen jälkeen puolestaan järjestetään yleisölle avoin Poroerotus, jossa teos esitellään tuoreiden dokumenttimateriaalien kautta, ja jossa vaellukseen osallistuneiden on mahdollista jakaa kokemuksiaan. Teoksen tarkoituksena on palauttaa kaupunkiympäristö takaisin luonnontilaan tarkastelemalla sitä puolivillin laumaeläimen näkökulmasta.

KIRJOITUKSIA JA ARVIOITA

Esa Kirkkopelto, Erään poron tunnustuksia. Esitys ja toiseus, sivulta 29 alkaen.

Laura Haapala, Porona rajatilassa, Voima, syyskuu 2010.

Soile Veijola, Towards Silent Communities, kirjassa Disruptive Tourism and its Untidy Guests. Maksullisen linkin takana, paitsi 2 ensimmäistä sivua.

Porosafari on Toisissa tiloissa -kollektiivin laajimmin kiertänyt esitys sekä Suomessa että ulkomailla. Porot on vuodesta 2010 nähty Helsingissä, Turussa, Kuopiossa, Italiassa Leccossa, Santarcangelossa ja Milanossa, Molsissa (Tanska), Ateenassa (Kreikka), Edinburghissa (Skotlanti) ja Bernissä (Sveitsi). Porosafaria on esitetty niin keskitalvella kuin kesähelteilläkin.

Kuva Pekka MäkinenKuva Pekka MäkinenKuva Anita Neira TiemannKuva Eija Ranta

ESITETTY

2010 Porosafari -kantaesitys sekä videoinstallaatio. Teatteri.nyt -festivaali. Kiasma. Helsinki.
2011 Esitystaiteen Keskus. Helsinki.
2012 ART LAB: Puolivilli eli Poro -työpaja. Annantalo. Helsinki.
2012 Il Giardino delle Espiridi -festivaali. Lecco, Italia.
2012 Turun Kaupunginosaviikot. Turku.
2013 Secret Hotel. Mols, Tanska.
2013 ANTI-festivaali. Kuopio.
2014 Santarcangelo S14 -festivaali. Santarcangelo, Italia.
2014 Secret Hotel. Mols, Tanska.
2014 Mir-festival. Ateena, Kreikka.
2015 Edinburgh Science Festival. Edinburgh, Skotlanti.
2015 Auawirleben Theaterfestival. Bern, Sveitsi.
2017 Teatterikorkeakoulu. Helsinki.
2017 Chiaravalle, Italia.