IHMISEN JÄLKEINEN TEATTERIKuva Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

IHMISEN JÄLKEINEN TEATTERI

Ihmisen jälkeinen teatteri on LUST ry:n ja Toisissa tiloissa -esitystaiteen kollektiivin vuoden 2019 kuluessa toteutettava yhteistyöhanke. Hankkeen vetäjänä toimii Toisissa tiloissa -kollektiivin perustajajäsen, esitystaiteilija ja filosofi Esa Kirkkopelto.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää ideaa ei-inhimillisestä näyttelemisestä: miten se on mahdollista, mitä se vaatii esiintyjältä ja millaista teatteria se tuottaa? Hankkeen aihe ja toteuttamistapa vastaavat ajankohtaisia esittäviä taiteita kohtaavia eettisiä ja ekologisia haasteita. Se perustuu näkemykseen, jonka mukaan esittävien taiteiden tulisi kehittyä vähemmän ihmiskeskeiseen suuntaan ja toteutua tulevaisuudessa erilaisten ruumiiden, ilmiöiden ja olioiden välisenä toimintana. Ennen kuin ei-inhimillinen teatteri on mahdollista, on ratkaistava joukko perustavanlaatuisia ongelmia. Vastaan tulevat muun muassa ihmisruumiin fyysiset rajoitukset sekä inhimillinen taipumus nähdä myös muut oliot inhimillisinä. Siksi ei-inhimillinen näytteleminen vaatii paitsi uudenlaisia ruumiintekniikoita myös uudenlaista ruumiillista ajattelua ja dramaturgiaa. Hankkeessa on kysymys tällaisten keinojen keksimisestä, kehittämisestä ja julkituomisesta.

Hanke alkoi kahdella esittävien taiteiden ammattilaisille, näyttelijöille, tanssijoille ja esitystaiteilijoille suunnatulla työpajalla 25.-30.3. ja 24.-28.6.2019. Ensimmäisen työpajan osanottajien joukosta valikoitui 8 esiintyjän ryhmä, jotka vievät hankkeen loppuun yhdessä vetäjänsä kanssa. Hankkeen jatko koostuu marraskuussa järjestettävästä työpajasta, joka kokoaa harjoittelun tulokset yhteen. Työpajan päätteeksi nähdään Studies in Non-Human Acting -esitys 15. ja 16.11.2019 Kiasma-teatterissa.

TULOSSA

Studies in Non-Human Acting

Esitykset pe 15. & la 16. marraskuuta klo 14–16 Kiasma-teatterissa. Esitykseen voi tulla ja siitä voi lähteä milloin tahansa.

Lauantaina esityksen jälkeen klo 16.30 Baltic Circlen järjestämä keskustelutilaisuus Kiasman seminaaritilassa.

Liput esitykseen 5€ Kiasman infosta tai verkkokaupasta. Keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy.

Esityksen tarkoituksena on esitellä idea ei-inhimillisestä näyttelemisestä: miten se on mahdollista, mitä se vaatii inhimilliseltä esiintyjältä ja ennen kaikkea: miltä se näyttää ja kuulostaa? Esityksessä joukko näyttelijöitä, tanssijoita, ohjaajia ja koreografeja ruumiillistavat ei-inhimillisiä tiloja ja prosesseja ja synnyttävät yhdessä sarjan näyttämötilassa tapahtuvia tutkielmia.

Hankkeessa yhdistyy sen vetäjän, Esa Kirkkopellon, pitkäaikainen taiteellinen kokeilu ei-inhimillisen esittämisen parissa Toisissa tiloissa -ryhmän kera sekä hänen esiintyjäkoulutuksen nykymuotoja koskeva taiteellinen tutkimuksensa. Hanke on rakentunut vuoden 2019 aikana teatterin ja tanssin ammattilaisille suunnatuissa työpajoissa. Hanke huipentuu marraskuussa kahden viikon mittaiseen täyspäiväiseen harjoitteluun, jossa mukanaolijat pyrkivät keksimään miten ei-inhimillinen näyttämöllinen kompositio voisi tulla mahdolliseksi ja olla esitettävissä. Esitys koostuu ryhmäntyön tuloksista. Studies in Non-Human Acting on Ihmisen jälkeisen teatterin ensimmäinen, mutta toivottavasti ei viimeinen esitys!

Ep
Kulturfonden Leikattu
Lust Rgb Blå 960px 150x70
Kiasma Teatteri Tunnus RBG 300x169

Ihmisen jälkeinen teatteri toteutetaan Toisissa tiloissa -kollektiivin ja Lust ry:n yhteistyönä. Esityksen valmistamista tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden ja Kiasma-teatteri.

TYÖRYHMÄ

Studies in Non-Human Acting työryhmä: Jenni-Elina von Bagh, Laura Halonen, Leila Kourkia, Veli Lehtovaara, Leena Nordberg, Piia Peltola, Rasmus Slätis, Jenni Urpilainen.
Fasilitaattori: Esa Kirkkopelto.

MENNEET TAPAHTUMAT

25.-30.3.2019 Workshop on Non-Human Acting. Ilmaisuvertas, Helsinki.
24.-28.6.2019 Workshop on Non-Human Acting, 2nd Edition. Esitystaiteen Keskus, Helsinki.
Kuva Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Kuva Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Previous
Next