ELÄVÄ UTOPIA
Toisissa tiloissa 20 vuotta

Olives and stones, kuva Mika Elo

ELÄVÄ UTOPIA – TOISISSA TILOISSA 20 VUOTTA

”Ihmisen toivo on kaiken rajoittuneen ihmismuotoisuuden, kaiken ”humanismiksi” itseään kutsuvan selän takana, päättäväisesti ei-inhimillisessä. Se mikä meitä toisessa ihmisessä kauneimmillaan kohtaa aina ylittää ihmisen. Vain siihen, mitä ihminen ei ole, hän voi varauksetta luottaa – kiveen, kasviin, eläimeen, mereen, maahan ja avaruuteen. Vain sitä vasten hän voi kohdata, ymmärtää ja saada takaisin myös oman kokemuksensa erityislaadun.” -Esa Kirkkopelto: Yleistetyn antropomorfismin manifesti, 28.4.2004

Suomalaisen esitystaiteen pioneeri Toisissa Tiloissa -kollektiivi juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Toisissa tiloissa aloitti toimintansa vuonna 2004 Nälkäteatterin piirissä ja on vuosien varrella kehittynyt Suomen yhdeksi merkittävimmäksi ja kansainvälisimmäksi esitystaiteen ryhmäksi, jolla on oma ainutlaatuinen estetiikka ja taiteellinen praktiikka. 

Toisissa tiloissa on kehittänyt vuosien aikana yli 200 ruumiillista ja kollektiivista harjoitetta, joiden yhteisenä aiheena on muodonmuutos ja ihmiselle vieraisiin olo- ja kokemusmuotoihin tutustuminen. Ryhmä on esittänyt ja opettanut harjoitteita erilaisissa tapahtumissa ja työpajoissa. Harjoitteiden pohjalta ryhmä valmistaa temaattisia esityskokonaisuuksia, kuten Porosafari, Humanoidihypoteesi, Suuri Koralliriutta ja Valaistumiskone, joita on esitetty lukuisilla eri festivaaleilla ja tuotantotaloissa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Elävä utopia on sarja tapahtumia, joissa ryhmä esittää ja opettaa yleisölle harjoitteitaan kattavammin kuin koskaan aikaisemmin. Juhlavuosi toteutetaan yhteistyössä Teatterimuseon, Esitystaiteen keskuksen ja Ylioppilasteatterin kanssa. Juhlavuoden tapahtumia tukee Suomen Kulttuurirahasto, Oskar Öflundin rahasto sekä Helsingin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.

Elävä utopia -tapahtumat syksyllä 2024

ELÄVÄ UTOPIA –NÄYTTELY
11.9.-20.10.
Teatterimuseo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-porras

Juhlavuoden kunniaksi Teatterimuseossa toteutetaan Toisissa tiloissa -ryhmän 20-vuotista toimintaa esittelevä näyttely. Näyttelyssä kävijä pääsee kurkistamaan Toisissa tiloissa -ryhmän historiaan ja tutustumaan ryhmän taiteelliseen praktiikkaan lähietäisyydeltä.

UTOOPPINEN ORGANISMI 
Lauantaina 14.9. ja sunnuntaina 15.9. klo 11-18
Teatterimuseo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-porras

Esitystapahtuma Utooppinen organismi on katkeamaton harjoitteiden sarja, jossa Toisissa tiloissa -ryhmän kymmenen taiteilijaa esittävät yhteensä 40 ryhmän kehittämää harjoitetta 20 vuoden ajalta. Harjoitteiden sarjasta syntyy utooppinen tila ja kollektiivinen olento, jossa olemisen lähtökohtana on kokemuksellinen yhteys ei-inhimillisen maailman kanssa. Tapahtuma manifestoi pyrkimystä kohti vaihtoehtoista planetaarista tulevaisuutta, joka on kuitenkin kokemuksellisesti tavoitettavissa jo tänään.

Esitystapahtuma on kumpanakin päivänä kestoltaan 7 tuntia, jonka aikana yleisö voi seurata esitystä haluamansa ajan. Esitystapahtuma taltioidaan, yleisöä ei kuvata.

Liput tapahtumiin avautuvat myyntiin elokuussa!

ELÄVÄ UTOPIA  –JUHLATYÖPAJA 
Lauantaina 21.9.
Esitystaiteen keskus, Kaasutehtaankatu 1/33, rakennus nro 6, 2. krs, Puhdistamo, Suvilahti

Juhlatyöpajassa yleisö pääsee tekemään ohjatusti edellisen viikonlopun Utooppinen organismi -esitystapahtumassa esitettyjä Toisissa tiloissa -harjoitteita. Lisäksi osallistujat pääsevät oppimaan, kuinka jokainen voi keksiä vastaavanlaisia harjoitteita myös itse.

Liput tapahtumiin avautuvat myyntiin elokuussa!

MENNEET JUHLAVUOSITAPAHTUMAT

SYNTYMÄSAUNA
Lauantaina 25.5.2024 klo 13
Ylioppilasteatterin Studio, Aleksanterinkatu 23
VAPAA PÄÄSY

Toisissa tiloissa 20-vuotisjuhlavuoden harjoitedemonstraatio SYNTYMÄSAUNA. 

Toisissa tiloissa 20-vuotisjuhlavuoden aloittaa lauantaina 25.5. Ylioppilasteatterin studiossa järjestettävä harjoitedemonstraatio SYNTYMÄSAUNA. 

Tapahtumassa palataan ryhmän syntymähetkeen: se koostuu sarjasta harjoitteita, jotka ryhmä esitti ihka ensimmäisessä demonstraatiossaan samassa studiossa 24.4.2004. Moni tuolloin esitellyistä harjoitteista, kuten ”Viesti ulkoavaruudesta”, ”Ihmisvuoristo, ”Kotilot”, ”Eläinrata” tai ”Joogapuisto”, kuuluvat yhä ryhmän säännölliseen repertuaariin. Harjoitteiden lisäksi Syntymäsauna sisältää katsauksen ryhmän historiaan, videotaltioinnin alkuperäisistä sessioista, sekä mahdollisuuden esittää kysymyksiä ryhmäläisille. 

Kuinka ryhmän praktiikka on muuttunut vuosien varrella? Kuinka se on muuttanut osanottajiensa, niin ryhmäläisten kuin yleisönsä, tapaa tarkastella elämää ja ympäristöä? Minne tästä eteenpäin?

Ryhmän alkuperäisistä jäsenistä esiintymässä ovat ryhmässä yhä aktiivisina jäseninä toimivat Kaisa-Liisa Logrén, Mikko Lehtonen sekä ryhmän alkuperäinen koollekutsuja Esa Kirkkopelto. Lisäksi esiintymässä on ryhmän vanhoja ja uudempi jäseniä mm. Antti Halonen, Timo Jokitalo, Eeva Kemppi, Judit Kemppilä, Heli Mäkinen, Piia Peltola ja Sami Vehmersuo.

Tilaisuuden kesto on 2 tuntia. Esitystä voi tulla seuraamaan sen kuluessa ja sitä voi seurata haluamansa ajan.

Kuvitus Amanda Vähämäki